Zorgbehoevende ouderen en bewoners in een woonzorgcentrum komen dikwijls weinig buiten, terwijl buitenlucht net heel belangrijk is, zowel psychisch als fysisch. We proberen dit in woonzorgcentrum Sint-Anna te stimuleren door ook buitenactiviteiten aan te bieden.
De mooie wandelomgeving stimuleert familieleden om te komen wandelen met de bewoners. Ouderen met dementie die in een woonzorgcentrum wonen, blijven hierin een zwakkere groep. Zij moeten extra gestimuleerd worden omdat zij zelf dikwijls niet meer tot actie komen of zich kunnen duidelijk maken. Ook familieleden die op bezoek komen, vinden het niet altijd evident om hun moeder/vader/grootouder mee op pad te nemen.
Belevingstuin aan Lavendelven
Aan de afdeling Lavendelven van het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Anna is een afgesloten tuin die rechtstreeks toegankelijk is vanuit de leefruimte. De doelstelling was dat deze tuin de bewoners, bezoek en personeel zou aanzetten om meer tijd buiten door te brengen.
Marianne Neefs, ergotherapeut van Lavendelven en referentiepersoon dementie in Sint-Anna, merkte echter dat er weinig gebruik werd gemaakt van de tuin. Daarom is zij zelf beginnen tuinieren samen met een bewoner. Dat maakte andere bewoners nieuwsgierig en lokte hen naar buiten. Die reactie gaf Marianne het idee om van de tuin een echte belevingstuin te maken waar de bewoners kunnen kijken, horen, voelen, ruiken, proeven.
Marianne bouwde de belevingstuin samen met een studente ergo, de plantsoendienst en de facilitaire dienst van het OCMW en een collega met ervaring in tuinieren.
Langs het wandelpad rond de tuin kom je van alles tegen. Er is een actief gedeelte met zaaibakken op wielen en op de hoogte van rolstoelgebruikers. In de zomer groeien er aardbeien, eetbare bloemen, kruiden en trostomaatjes.
Er is een struik met rode besjes, een perk met lavendel en een vlinderstruik waar vlinders en bijtjes rondvliegen, een perk met kleurige en geurige planten en een terras met een dakplataan die een natuurlijke bescherming vormt tegen de zon. Aan de afdeling is ook een groot overdekt terras dat uitzicht biedt over de tuin.
Opzet geslaagd
De bewoners met dementie die nog kunnen stappen, komen nu zelf meer spontaan naar buiten. De kinesist gaat met de bewoners stapoefeningen doen in de tuin en laat hen dan de bloemen en planten ruiken en proeven. Ook bezoekers komen nu gemakkelijker naar buiten, zij ervaren de tuin als een veilige en rustige omgeving. Ergotherapeut Marianne gebruikt de tuin ook als activiteit. Zij neemt een bewoner of een klein groepje bewoners mee op beleving door de tuin. (pp)